ХЕМЕРОКАЛИС

ХЕМЕРОКАЛИС

Моля, пишете на кирилица!

 Род Хемерокалис, от семейство Лилиеви/Liliacea, включва около 30 вида, естествено разпространени в Европа, Кавказ и особено много в Далечния Изток – Китай, Корея и Япония.

Името Хемерокалис/дневна лилия/ произлиза от гръцки и означава „дневна красота”  /хемера – ден/ и /калос – красота/, заради красивите цветове, цъфтящи само по един ден, през светлата част на денонощието.

Това са многогодишни тревисти растения с мощна коренова система. Корените са издължети, образуващи удебеления, в които се складират хранителни вещества. Те развиват подземни разклонения, всяко от които завършва с вегетационна пъпка, от която се появява ново растение.

Листата са прикоренови, събрани в розетка, която при някои видове има форма на ветрило. В зависимост от сорта листата са дълги от 30 до 100 см, ширината им е между 1 и 3 сантиметра. Формата им е мечовидна, силно изтеглена. На цвят обикновено са зелени, но се срещат и пъстролистни форми. Цветоносните стъбла са здрави, безлистни и на върха се разклоняват, по-високи са от листата. Цветовете са прости или полукичести, напоследък са създадени и много кичести сортове. Броят им върху един цветонос, в зависимост от възрастта и състоянието на растението, е от 10 до 30 броя, но може да са само 2-3. Хемерокалисите цъфтят когато денят е слънчев. Ако времето е мрачно и дъждовно, няма нови цветове.Привечер цветът завяхва и пада. Краткият живот на отделните цветове се компенсира от разтварянето на все нови и нови цветни пъпки в продължение на 30-45 дена. Различните видове цъфтят от май до септември, някои цъфтят и повторно.

Хемерокалисите са измежду най-невзискателните многогодишни обитатели на градината, които могат да прекарат на едно и също място без пресаждане повече от 10 години и това въобще да не се отрази на декоративните им качества. За да се радваме на обилие от цветове, трябва да им отредим слънчево и не много ветровито място. Полусянката няма да им навреди, но цветовете ще са по-малко и по-бледи.  Всички градински почви са подходящи за хемерокалиса, но ако са много бедни или глинести, в които се задържа излишна вода, се налага да внесем хумус или пясък. С поливането това цвете също ни улеснява. Както вече споменахме, по корените му се образуват удебеления, в които се събират резервни хранителни вещества и вода. Така че при нормално лято валежите са достатъчни, за да не жадува, но при силна суша не бива да пестим по-редките, но обилни поливки.

Размножаването на хемерокалиса става чрез разделяне на туфите. Това може да стане по всяко време, но най-подходящи са ранната пролет и периодът след прецъфтяването.

 

Подреди по
Филтри
Марки
Местообитание
Цвят
Период на цъфтеж
Цена