Многогодишни цветя

Многогодишни цветя

26 декември 2018

Много хора смятат, че многогодишните градински цветя са лесни за отглеждане, тъй като живеят много години.
Това не винаги е така.

За да се грижим добре за тях трябва да ги опознаем!

 

От гледна точка на жизнения цикъл цветята, а и всички растения се класифицират като:  едногодишни, двугодишни и многогодишни.

Многогодишните растения /perennial plants/ при нормални условия живеят три или повече години. Такива растения има тревисти, храсти и дървета, които цъфтят всяка година.  Тревистите обикновено "умират", изпадат в покой всяка зима, след цъфтеж и се съживяват отново през пролетта чрез развитото коренище. Те са предпочитани заради своите разнообразни цветове и дълготрайни листа. По принцип изискват малко, но специфични грижи.

Цветята, както всеки жив организъм, следват общия процес на развитие – детство, разцвет и старост. Ако в млада възраст осигурите добри и подходящи за вида условия, по-късно растенията ще ви се отблагодарят с буен растеж и качествени цветове.
Условията, при които растат и се развиват цветята и грижите, които се полагат за тях са от първостепенна важност. Когато тези компоненти  са благоприятно съчетани се увеличава броя на цветовете и техните размери, подобрява се  формата им, насищат се багрите, листната маса става пищна и богата.

    -Избирайте подходящо място за всяко растение и му оставяйте достатъчно площ, за да покаже цялата си прелест. Съобразете се дали обича слънце, сянка, полусянка, дали изисква песъчлива или по-тежка почва, за да вирее добре. Някои растения имат предпочитания и към киселинността на средата-дали да е неутрална, алкална или кисела. Други растения не обичат течението – осигурете им завет / зид, стена жив плет и т.н./.

    -Растенията трябва редовно да се прекопават и разрохкват, според конкретните си нужди/като изключение някои видове не обичат да бъдат обезпокоявани напр. Божура/.

   -Торенето също е важно – при многогодишните правете това през есента, когато окопавате и приготвяте растенията за зимния им покой. Така ще имат достатъчно запаси и сила да стартират буйно през пролетта.

    -Друго изискване на многогодишните цветя е редовното премахване на прецъфтелите цветове. Това мероприятие се извършва веднага след като цветовете загубят красотата си, защото иначе силата на растението се насочва към изхранване на намиращите се в цветовете семена. Изрязвайте задължително близо над добре развит лист. Така растенията се разклоняват и цъфтежа продължава.

     -През летния сезон поливайте редовно, а през другите сезони само когато се налага.

Но и при идеално отглежданите цветя, щом остареят, настъпва момент когато не са вече така декоративни и трябва да се подмладят, защото иначе те само съществуват без да красят. Периода, до който едно растение запазва декоративните си качества на едно място е различен при всеки вид.

Подмладяването или подновяването се състои от различни мероприятия при различните растения.  При тези с разклонен корен се извършва разделяне на коренището т. е. образуват се няколко отделни растения, всяко от които може да ви дари с прекрасни цветове през следващите 4-5 години, ако го засадите на ново място, защото старото място за следващите поне две години е изчерпано с хранителни елементи и други ресурси  точно за този вид растение. При растенията с неразклонен корен, за да ги подновите, се прибягва до засяване на семена или вземане на резници от старото растение  и съответно пак трябва да изберете ново място за тези дейности. При храстовидните видове се прибягва до драстично подрязване, за да се сдобие растението с нови, млади и  свежи клони.

    Като обобщение – когато си избирате растение за градината, уверете се какви са неговите изисквания за грижи и околна среда и ако можете да му ги осигурите, купувайте!

 

Някои емблематични представители на тази група:

Лилиумът е много популярно многогодишно, което се развива добре, дори със съвсем малко грижи. Неговите цветове в различен цвят са разположени на високи стебла, излизащи от туфи от заострени листа. Пищното цвете цъфти седмици наред. Лилиумът не обича силното следобедно слънце.

Ирисът или още Перуника е едно от първите многогодишни цветя, които се появяват напролет. Цветовете му са жълти, пурпурни, сини, лилави, оранжеви, розови, пъстри или бели и са акцентът във всяка градина през пролетта. Ирисът расте на туфи, които стават все по-големи всяка година. Когато прецъфти, той продължава да краси градината с удивителните си мечовидни листа през цялото лято.

Функията (хоста) е изключително устойчиво и дълготрайно многогодишно растение. Тя осигурява в градината изобилие от тучни листа и забележителни пурпурни или бели цветове. Растението лесно се адаптира към различни условия и ситуации. Може да се използва за гранични лехи или да расте сред други многогодишни цветя. Подходящо е за сенчести и полусенчести места.

Астилбе е перфектното многогодишно за сенчести и полусенчести градини. Предпочита богатите на хранителни вещества почви и защита от силното следобедно слънце, което може да причини изсъхване на растението. Цветовете му са много красиви - в розово, бяло, прасковено и др. Добре е да се разделя през 2 - 3 години, за да се окуражи цъфтежа.

Здравецът е идеалното многогодишно растение, което може да се използва за граница между дворове, за бордюри, край зидове и т.н. Той е енергично растящо и обилно цъфтящо в средата на лятото в бяло, розово и пурпурно цвете.

Астрите цъфтят през есента. Подходящи са както за изрядно подредена градина, така и за ливада с диви цветя. Цъфтят в бяло, розово, пурпурно.

Рудбекията (Ехинацея) вирее в бедни почви и издържа на неблагоприятни условия като високи температури и течение. Предизвикателството при нея е да се опази градината от нейното нашествие. Разделя се на няколко години. По дългите и стебла са разположени бели,жълти, оранжеви,розови цветове, които цъфтят продължително през цялото лято до ранна есен.

Есенният седум е прекрасно цъфтящо през есента многогодишно растение. Расте на туфи, които стават все по-големи всяка година. Цъфти в бледо розово, а когато прецъфти цветовете стават ръждиво кафяви. През лятото растението е ефектно с неговите сочни листа.

 


ЕДНА СПЕЦИАЛНА ГРУПА РАСТЕНИЯ

прочети още